2013. december 13., péntek

Digitalizálódik a felsőoktatás





Újabb változás jön: nem lesz több tájékoztató könyv a felvételin

Eduline

  696
Újabb változások jönnek: 2014-ben már nem lesz felvételi tájékoztató, 2015-ben pedig eltűnik a nyomtatott jelentkezési lap is. Januárban senki ne keresse a nagy kék könyvet.




Forrás: Stiller Ákos
A 2014-es felvételin már egyetlen könyvesboltban sem lehet majd felvételi tájékoztatót venni, az Oktatási Hivatal ugyanis ettől az évtől csak elektronikus formában jelenteti meg az alap-, osztatlan és mesterszakos felvételiről szóló információs kiadványt.
Környezetbarát és költséghatékony - az Oktatási Hivatalnál ezzel indokolták meg a döntést. A felvételi tájékoztató példányszáma az elmúlt években valóban meredeken zuhant: az alap- és osztatlan szakokra jelentkezőknek szóló kiadvány 2010-ben még 80 ezer példányban jelent meg, 2012-ben már csak 60 ezret, az idén pedig mindössze 25 ezer példányt nyomtak. Így változnak a 2014-es felvételi szabályai - itt olvashatjátok el összefoglalónkat.
Vége a papírozásnak
Néhány éven belül a nyomtatott jelentkezési lap is eltűnik: a keresztféléves felvételire már az idén is csak az e-felvételi rendszerében lehetett jelentkezni, az Oktatási Hivatal szerint 2015 őszétől egyáltalán nem nyomtatnak majd jelentkezési lapokat.
A továbbtanulók többsége már a 2013-as felvételin is az online rendszert használta, csupán minden ötödik felvételiző vásárolt jelentkezési lapot. Az e-felvételi gyorsan népszerűvé vált - öt éve például a diákoknak még csak húsz százaléka jelentkezett elektronikus úton.

Nincsenek megjegyzések: