2013. december 9., hétfő

Maradhatnak a kütyük bekapcsolva a repülőgépeken

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) hétfőn módosította a hordozható elektronikus eszközök (PED) fedélzeti használatáról szóló iránymutatását. Ennek értelmében az okostelefonokat, táblagépeket és e-könyv-olvasókat jelátvitel nélküli üzemmódban az utazás teljes időtartama alatt bekapcsolva lehet tartani, a gurulást, a felszállást és a leszállást is beleértve.

Eddig guruláskor, felszálláskor és landoláskor minden személyes használatú elektronikus eszközt teljesen ki kellett kapcsolni.

Siim Kallas közlekedéspolitikai EU-biztos felkérte az EASA-t, hogy gyorsítsa fel a jelátviteli üzemmódban működtetett elektronikus eszközök fedélzeti használatának biztonsági felülvizsgálatát. Brüsszel azt szeretné, ha 2014 elején új iránymutatást lehetne közzétenni e vonatkozásban is.
"Az általam kért felülvizsgálat elvei egyértelműek. Ha az említett használat nem biztonságos, akkor nem lehet megengedni, ha igen, akkor a szabályszerű használatnak nincs akadálya" - mondta Kallas, aki szerint megfelelő időt kell hagyni annak megvizsgálására, hogyan lehet a fedélzeten tartózkodva a hálózathoz csatlakozni.

A hálózathoz való csatlakozásra egyelőre csak a kifejezetten erre a célra szolgáló rendszerrel ellátott légi járműveken - és ott is csak utazómagasságban - van lehetőség. Ilyenkor az utas nem a földi hálózathoz, hanem a biztonsági szempontból hitelesített fedélzeti rendszerhez csatlakozik. Jelenleg csak kevés ilyen felszereltségű légi jármű van, de számuk a következő években várhatóan növekedni fog.
Forrás: Stop.hu 

Nincsenek megjegyzések: