2013. december 19., csütörtök

Karácsonyi ebook-körkép

Ha egyetlen kütyüt kér, akkor legyen az e-könyv

2013. 12. 18. 16:28
Tableten mindig facebookozók zaklatnak: csak célhardveren lehet nyugodtan olvasni. Már a magyarok számára is elég nagy az e-könyvek kínálata.
Miért vegyen fekete-fehér e-könyv olvasót táblagép helyett? Mert az e-tinta képernyővel szerelt eszközökön az olvasás ugyanolyan kényelmes, mint a papírkönyveknél, ráadásul az olvasást sohasem szakítja meg rajta egy bejövő e-mail vagy Facebook-üzenet. Árban egyébként már fej-fej mellett haladnak a tabletek és az e-könyves eszközök, de míg ötvenezer forintért csak fapados táblagépet lehet venni, addig ennyiért az olvasók közül már a beépített világítással is felszerelt csúcsmodelleket lehet megvenni.

Már a magyar is vehet e-könyveket
Egészen a közelmúltig a Magyar Elektronikus Könyvtár ingyenes kötetei mellett gyakorlatilag lehetetlen volt legálisan e-könyvet vásárolni (csak néhány kisebb kiadó foglalkozott velük). Októberben azonban a Telekom közös elektronikus könyvesboltot indított a német Txtrrel, ahol e sorok írásakor több mint háromezer magyar nyelvű e-könyv érhető el, a papírkiadáshoz képest általában ezer-ezerötszáz forintos kedvezménnyel. A megvett köteteket később bármikor újra le lehet tölteni akár másik hardverre vagy táblagépre, telefonra is.

A boltban néhány hónapja megjelent magyar bestsellerek digitális kiadásai is elérhetők szabványos .epub formátumban, amit az ingyenes, magyar nyelvű menüvel bíró Calibre szoftverrel egyszerűen át lehet alakítani. Mivel a hazai boltokban megvehető olvasók többsége eleve ezt a formátumot támogatja, az átalakítást csak az Amazon Kindle olvasót használóknak kell elvégezniük. A többi magyar e-könyves boltot az olvasóeszközöket árusító Koobe.hu listáján lehet megtalálni.

Tok is jár a legolcsóbb kütyühöz
Huszonnégyezer forintot kérnek el a táblagépeiről ismert Wayteq nehezen megjegyezhető xBook-60w nevű olvasójáért, amelyhez alapból jár egy műbor tok. Kissé kopogósak rajta a lapozógombok, de nem elviselhetetlenül. A készülékből a HD jelű változatot érdemes megvenni, mert azt nagyobb felbontású, 1024x768 pixeles képernyővel szerelik, a régit pedig csak 800x600 pixelessel, az áruk viszont nagyjából ugyanannyi. A nagyobb felbontású kijelzőn szebbek a betűk, ami itt és most kulcsfontosságú.


A Wayteq olvasója jó képernyővel, kissé kopogós gombokkal bír
Forrás: Origo
A dobozban ezeken kívül egy miniUSB kábel van, erről lehet tölteni a készüléket számítógépről, és ezen keresztül lehet a könyveket is átmásolni rá. A rivális típusokban az okostelefonokon is alkalmazott microUSB csatoló működik. A menü magyar nyelvű, és a kütyün eleve megtalálható néhány száz magyar nyelvű hazai és külföldi irodalmi klasszikus: ezek már nem jogdíjköteles alkotások, megtalálhatók köztük például Tolsztoj és Mikszáth Kálmán regényei is. Elég sok esetben kell megnyomni a bal oldalról a második gombot, amivel a betűméret állítását is tartalmazó opciók jönnek elő.

Tíz különböző formátumú (.rtf, .doc, .pdf, .prc és .epub) könyvet másoltunk rá fel, ezek közül egy Word-fájl nem volt olvasható: a betűket nem lehetett felnagyítani úgy, hogy a sorok ne lógjanak túl a képernyőn. Gyakorlatilag már itt kiderült, hogy hiába támogatja egy eszköz az Office dokumentumokat, ha lehet, érdemes szabványos e-könyves formátumban felmásolni a könyveket, mert így a sorok, sortörések is normálisak maradnak. Ez azt is jelenti, hogy a letorrentezett, szkennelt újságokat sem lehet e-könyv olvasón lapozgatni. A Txtr-nél vett kötettel gond nélkül elboldogult.

Dizájnos olvasó is van olcsón
Letisztultabb dizájn, kompaktabb és vékonyabb kivitel jellemzi a Koobe 27 ezer forintos Slimbook HD olvasóját. Ez is azért viseli a jelzést, mert elődjénél nagyobb, 1024x768 pixeles e-tinta képernyője van. Ez a készülék tetszetősebb a Wayteqnél, bár matt műanyag felülete nagyon vonzza az ujjlenyomatokat, és elég furcsa, hogy a lapozógombjai csak bal oldalon vannak, de legalább kevésbé kopogósak.

A Koobe olvasója kevésbé pattogós, de fura, hogy csak baloldalt lehet lapozni rajta
Forrás: Origo
Ez a modell egy fokkal ügyesebben képes tördelni a .pdf fájlokat, de szkennelt újságot ezen sem lehet olvasni. Tesztdokumentumaink közül az egyik .doc fájlnál itt is kilógtak a sorok, tehát érdemes ezen is e-könyves formátumokkal dolgozni.  Ezen a készüléken is tapasztaltunk szellemképesedést, ami abból adódik, hogy a gyors lapozás érdekében az olvasó nem midnen képpontot frissít, aminek az eredménye az újságokban átragadó nyomdafestékhez hasonló. Azonban van mód átkapcsolni a frissítést olyan módba, amikor a lapozás kissé lomhább, de nem marad semmilyen szellemkép. A magyar nyelvű menü könnyen használható, és ehhez a készülékhez is adnak néhány száz darabos – kötelező olvasmányokat is tartalmazó – gyűjteményt.

A rövidlátó nagyinak is van már olvasó
A nagymama vagy nagypapa is e-könyveket olvasna? Számukra az egyetlen elérhető árú alternatíva a holland Icarus 8 olvasó, amely a hazai boltokban 46 ezer forintba kerül, egy műbőr tokért pedig további 6 ezer forintot kell fizetni. Ez az olvasó ugyanis jóval nagyobb a riválisoknál, nem 6, hanem 8 colos a képernyője, vagyis nagyjából akkora, mint egy iPad Minié, így akár lóméretű betűket választva is elég sok sornyi szöveg fér a képernyőre. A kisebb modellek használata nagy betűméret mellett kényelmetlenné válik, mert állandóan lapozni kell rajtuk.



Rémes a szoftvere, viszont hatalmas betűmérettel lehet olvasni az Icarus 8-on
Forrás: Origo

Sajnos ezzel az egy extrával ki is merül a készülék minden vonzereje, leszámítva a mellékelt több száz klasszikus művet. A készüléken kikapcsolható a szellemkép, a szoftvere viszont elég fapados, ha abbahagytuk az olvasást, és újra bekapcsoljuk az eszközt, muszáj újra megnyitni a könyvet a főképernyőn át. A magyarul nem tudó nyitófelületen a kiválasztott ikonokat csak egyetlen fekete sor jelzi, ami elég nehezen kivehető, ezért a nagyszülőknek úgy érdemes odaadni, hogy egyszerre csak egy könyv legyen rajta, akkor akárhova kattintanak, jó eséllyel az fog megnyílni. Később aztán meg lehet tanítani nekik a könyvek közötti böngészést is.
Ez volt az egyetlen olvasó, amelyik nem volt hajlandó kezelni a Txtr-en vásárolt, az összes többi eszközzel tökéletesen működő kötetet, és minden alkalommal bezárta. A gumiszerű műanyag bevonat eléggé megosztja a felhasználókat: a szerkesztőségben többen gusztustalannak találták az eszközt (kétségkívül nem Apple-dizájnú, de legalább nem csúszik ki a kézből). Ennél nagyobb baj az, hogy az összes gombján színtelenek a piktogramok, és a felület eléggé gyűjti az ujjnyomokat.

Nem csak a Kindle világít
Az Amazon csúcsmodell olvasójánál nagyjából tízezer forinttal olcsóbb a 43 ezer forintba kerülő Icarus Illumina HD, amelyet ugyanaz a holland cég gyárt, amelyik a nagyiknak szánt Icarus 8-at. Meglepő módon ennek a gépnek a szoftvere tud magyarul, sokkal egyértelműbb a kialakítása, és egyszerűbb a kezelés is, mert ez a kijelző érintésérzékeny. A másik fontos extra, hogy beépített háttérvilágítása is van. Ezt a jobb oldali frissítés gomb hosszú lenyomásával lehet be- és kikapcsolni, erősségét a lenyomása mellett a középső nyílgombokkal végezhetjük. Sajnos nem lehet a Kindle-höz hasonló, csupán derengés erősségűre állítani a megvilágítást, a legalacsonyabb fokozaton is elég erős marad a fény.


Az Icarus Illumina HD világít is, és normális a szoftvere
Forrás: Origo

Ehhez a készülékhez is járnak irodalmi klasszikusok, de ezen a Txtr-en vásárolt könyv is probléma nélkül megnyílt. Egyedül az furcsa, hogy keveredik az érintőképernyő és a hardveres gombok használata: például a beállítás menüt csak gombbal lehet előhívni, az ikonok között azonban már nem lehet a nyilakkal mozogni, csak az érintőképernyőn rájuk bökni. Ezen az olvasón legalább a gombok piktogramjai sem vaksötétek. A Kindle Paperwhite-tal ellentétben jó minőségű lapozógombok is vannak az eszközön.

Az e-könyvek Apple-je
A körkép végéről nem hiányozhat az Amazon Kindle-je, amely elindította az e-könyvek forradalmát. Már akkor is rengeteg magyar vette, amikor még Amerikából kellett megrendelni. Két fő típusa van, a Kindle és a Kindle Paperwhite, az előbbi 30 ezer, az utóbbi 50-55 ezer forintba kerül. Mindkét típus megvehető az amerikai internetes áruház mellett magyar boltokban is.


Csak az ötvenezer forintos Kindle Paperwhite tud világítani
Forrás: Origo

A két típus közül az alap Kindle-ben gyengébb (800x600 pixeles) felbontású kijelző van, a Paperwhite-ban pedig 1024x758-as. Ez utóbbi esetében a kijelző érintésérzékeny, és jó minőségű, derengéshez hasonló háttérvilágítással teszi lehetővé az éjjeli olvasást. Mindkét modell talán a legjobb minőségben van összerakva, lehet hozzájuk ezerféle tokot is vásárolni – akár egy iPadhez –, ezek többsége azonban elég drága.

A Kindle-ök nem tudnak .doc vagy .epub fájlokat megjeleníteni, és a .pdf-eket is elég rosszul kezelik. A .epubot a Calibre szoftverrel gond nélkül lehet átalakítani az Amazon .prc formátumára, a frissen vásárolt kötet is gond nélkül megjelent az eszközön. A hagyományos dokumentumok átalakítására az ingyenes Send to Kindle szoftver szolgál, amely elküldi a cég szervereinek a szöveget, az pedig wifin keresztül, átkonvertálva jeleníti meg a Kindle-ön. Miután a többi olvasónál is megtapasztaltuk, hogy igazán jól csak az e-könyves formátumok használhatók, ez igazából nem túl nagy hátrány. A főleg idegen nyelvű könyvekre vágyóknak ez az olvasó a jó választás, mert az Amazon kínálatából pár másodperc alatt megérkezik rá bármilyen kötet.

A legolcsóbb kütyüt a Telekom hozza
 Cikkünk élesítésével párhuzamosan jelentette be a Telekom, hogy árusítani kezdi a fapados, de nagyon olcsó Txt Beagle nevű olvasót. 

Ez a készülék is a papírhoz hasonlító e-tinta képernyővel bír - bár csak kisebb, ötcolossal -, de a hardver végletekig le van butítva. A memória csak 5 darab kötet tárolására elegendő, nincs wifi vagy beépített böngésző, a köteteket pedig kizárólag androidos vagy iOS-es Txtr appokból lehet átküldeni rá okostelefonról vagy táblagépről.


A fapados Txt Beagle olvasó
Forrás: Telekom
Húszezer forintos ára még akkumulátort sem tartalmaz, bár két ceruzaelemről az eszköz közel egy éves üzemidőt kínál. Az olvasót csak a Telekom fogja árulni, a fenti sajátosságai miatt inkább mobiltelefonnal együtt, akciósan vásárolva lehet jó vétel. A társaság egyelőre csak kiemelt üzleteiben árulja az olvasót, de januártól teljes bolthálózatában elérhető lesz.


Nincsenek megjegyzések: